Handmade Issues 2016

Kan det handgjorda skapandet och andra kreativa processer leda till ett ökat välbefinnande och en positiv utveckling – för människor som för samhället i stort? Kan skapandeprocesser stärka en människas självkänsla och vad händer med någon som hamnar i ett kreativt flow? Har ull och handvävda gobelänger någon framtid i samhällets allt snabbare tempo och vad är det egentligen som händer i en spinnrock?

Det och mycket mer kommer vi att diskutera, analysera och debattera under en eftermiddag på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Dessutom delas Hemslöjdens stipendier ut till personer som har utmärkt sig inom slöjd och hantverk. I samband med utdelningen presenteras stipendiaterna i en utställning på Bibliotek Plattan.

Välkommen till Hemslöjdens återkommande evenemang Handmade Issues. Årets tema är ull, fibrer och kreativitet.

Program

Under hela dagen kommer vi ha live-spinnare på plats och minst en föreläsning kommer liveslöjdas. Lär känna våra spinnare Kerstin Jeumüller, Stefan Morberg och Erik Torstensson mer här nedan, bl.a. har de en del tips om spinnande att bjuda på.

Föreläsning: Den idéburna processens koppling till hantverksprocessen och strategier för att hitta kreativiteten

Annika Ekdahl är textilkonstnär och just nu gästprofessor på Institutionen för kulturvård vid Göteborgs universitet. Där undersöker hon gobelängtekniken i skärningspunkten mellan kulturarv, kulturhantverk och konstnärligt uttryck idag. Annika har en masterexamen i textilkonst från Högskolan för design och konsthantverk (HDK), där hon tidigare har varit adjungerad professor. På Handmade Issues kommer Annika att prata om processer och kreativitet.

Föreläsning: Ull – en superfiber att använda på många sätt i många olika sammanhang. Föreläsningen slöjdtolkas

Annkristin Hult är länshemslöjdskonsulent på Upplandsmuseet. I rollen som hemslöjdskonsulent drivs Annkristin av att förmedla nyttan i slöjden och genom samarbeten med organisationer och företag göra slöjden mer aktuell. Slöjden behöver vara synlig och relevant – en kultur och samhällsaktör att räkna med. Annkristins föreläsning kommer att handla om superfibern ull. Ett material som hon är expert på!

Föreläsning: Att skapa med händerna och ha turen att hamna i ett kreativt flow

Jenny Jägerfeld, författare och legitimerad psykolog. Jenny har skrivit romanerna Hål i huvudet, Jag är ju så jävla easy going och Här ligger jag och blöder. För den sistnämnda vann hon Augustpriset i barn- och ungdomsklassen. Tillsmmans med författaren Johanna Thydell har Jenny podden Superältarna. På Handmade Issues kommer Jenny att prata om kreativitet, mindfulness och flow.

Samtal: Kreativitet som överlevnad – ett samtal om punkare, galenskap, processer och identitet

Ett samtal om kreativitet som överlevnad med Simon Kyaga, Samir Alj Fält, Annika Ekdahl och Erik Hannerz. Modereras av Lovisa Lamm Nordenskiöld.

Simon Kyaga är överläkare i psykiatri och forskare på Karolinska Institutet. Simon har bland annat forskat på sambandet mellan bipolaritet, schizofreni och kreativitet.

Samir Alj Fält är konstnärlig ledare för Design Lab S. Parallellt arbetar Samir som adjunkt på Konstfack och som formgivare med uppdrag från till exempel museer och offentliga institutioner. Samir arbetar undersökande med alternativa designprocesser och lekens inverkan på kreativa processer.

Annika Ekdahl är textilkonstnär och just nu gästprofessor på Institutionen för kulturvård vid Göteborgs universitet. Där undersöker hon gobelängtekniken i skärningspunkten mellan kulturarv, kulturhantverk och konstnärligt uttryck idag.

Erik Hannerz är doktor i Sociologi vid Lunds Universitet. Han forskar kring frågor som rör identitet, stil, autenticitet, samt kreativitet i relation till urbana miljöer. Han är en av Sveriges främsta experter på subkulturer.

Moderator: Lovisa Lamm Nordenskiöld är moderator för samtalet och dagen. Lovisa Lamm Nordenskiöld är journalist och radioproducent, utbildad vid Dramatiska institutet i Stockholm. Hon har gjort flera uppmärksammade dokumentärer för Sveriges Radio P1 och P3, och skrivit boken ”Ambassaden i Paradiset” om Sveriges unika relation till Nordkorea. Tidigare har hon arbetat som reporter på Stil i P1 samt gjort programserien Syjuntan för Sveriges Radio.

Panelsamtalets moderator och deltagare: Lovisa Lamm Nordenskiöld (foto: Magnus Liam Karlsson), Annika Ekdahl (foto: Line Løkken), Samir Alj Fält, Simon Kyaga (foto: barabild.se), Erik Hannerz (foto: Lunds universitet).

Panelsamtalets moderator och deltagare: Lovisa Lamm Nordenskiöld (foto: Magnus Liam Karlsson), Annika Ekdahl (foto: Line Løkken), Samir Alj Fält, Simon Kyaga (foto: barabild.se), Erik Hannerz (foto: Lunds universitet).

Biljetter

Biljettpris: 275 kronor

Medlemspris: 200 kr (mot uppvisande av Hemslöjdens medlemskort)

Studentpris: 175 kronor (mot uppvisande av studentlegitimation)

biljettknapp

 

Film från förra årets Handmade Issues. Jenny Frohagen (slöjdlärare), Birgitta Nordström (vävande doktorand), Knut Östgård (slöjdare) och Barakat Ghebrehawariat (demokratiagent) medverkade alla i programmet. Här diskuterar de vilken roll slöjden har idag och varför den är viktig.

logotyp_hemslojden_webb_2

Handmade Issues arrangeras av Hemslöjden i samarbete med, nedan. Med stöd av Barbro Osher Pro Suecia Foundation, Jacob Wallenbergs stiftelse och Kungliga Patriotiska Sällskapet

kulturhuset_logo