Gotlands läns hemslöjdsförening

Gotlands läns Hemslöjdsförening har en bred utställningsverksamhet, många kurser – både korta och långa, föreläsningar inom olika ämnen, arrangerar caféer, workshops och nätverkar på flera sätt. Sommarsymposier med olika tema anordnas de flesta år.

Föreningen har en stor resurs i Langska huset på Kopparsviksgatan i Visby. Där träffas slöjdare regelbundet, både i friare former och i några av de olika akademierna som samlar intresserade av knyppling, lapptäcken, skinnsömnad, broderi, stickning och tovning. Husets utställningslokal ger goda möjligheter till slöjdare att visa upp sina alster.

Hemslöjden på Gotland har uppdraget att förmedla kunskap och kulturarv vidare. Slöjdklubben och Skapande skola är några användbara redskap i detta arbete. Föreningen bistår även med hjälp och stöd till andra studerande, både direkt genom våra kunniga konsulenter men också med vårt bibliotek och våra samlingar.

Föreningen arbetar för ett aktivt medlemsinflytande med sockenombud och tingsombud över hela ön. Varje år bjuder vi in till stick- och täljgille och vi deltar i Kultur i natten (i oktober). Föreningens nära samarbete med våra slöjdkonsulenter (i textil slöjd och hårdslöjd) är centralt för kompetens och inspiration för våra medlemmar.

Återkommande aktiviteter  under våren:

Stickakademin träffas kl.10-13 i Langska huset lördagarna 14/1, 4/2, 4/3, 1/4 och 6/5.
Vill du vara med? Kontakta Ulla-Britt Jansson tel. 21 64 56 eller Eva Tedenmyr tel. 21 18 22

Lapptäcksakademin träffas fredagar kl.10-14 i Arbetarrörelsens hus.
Vill du gå med så kontakta Kerstin Widell tel. 26 20 81 eller Eva Ginzel tel. 27 01 06

Stickmaskinsakademin träffas regelbundet i Langska huset.
Yngsta akademin som nyligen startat. Kontaktperson Madeleine Berg info@engsull.se

Husets slöjdare träffas varje tisdagskväll i Langska huset kl.18. Mot en hyreskostnad på 50:-/månad har du tillgång till verktyg och utrustning. Här finns det plats för fler! Kontaktperson Carina Johansson tel. 070 545 33 61

Stick- och spinnstämma 2-6 aug på Gotlands folkhögskola i Hemse!
Det blir spinnkurser för både nybörjare, dig som spunnit en del men vill förbättra kunskaper och teknik, samt en avancerad kurs för erfarna spinnare. Och så blir det kurser i patentstickning och mönsterstickning.
Färg är ett tema för både spinning och stickning, du kan gå kurs i att färga fibrer eller att hitta den finaste färgen för stickning.
Kursledare är Erik Torstensson, Monica Hellberg, Stefan Moberg, Lotta Blom, Ivar Asplund, Erika Åberg och Ulla Persson. 
Mer information om stämman finns här Stick och spinn 2017

 

banners_hemsida_gotland_3

 

 

Relaterat ur Slöjdkalendern