Om Hemslöjden

Hemslöjden är en ideell organisation med 89 föreningar runt om i landet. Genom att fixa kurser, utställningar, föreläsningar och andra aktiviteter jobbar föreningarna för att slöjden ska utvecklas och vara en självklar aktör inom kulturen och näringen.

I mer än hundra år har vi samlat och utvecklat kunskaper om hur man använder naturmaterial, återbrukar och tillverkar föremål som håller länge. Kunskaper som handlar om hur en med bara händerna och smarta val och kan bidra till ett hållbarare samhälle. Om du gillar den tanken så är Hemslöjden en organisation för dig.

Om du har spenderat hundratals timmar i täljhästen eller precis har upptäckt vad du kan skapa med en nål och lite brodergarn spelar ingen roll, det finns massvis med saker du kan göra oavsett om du är nybörjare eller expert. Och om du blir medlem i en hemslöjdsförening får du träffa personer som delar ditt intresse.

Hemslöjden ger ut tidningen Hemslöjd och driver Hemslöjdens förlag. Sätergläntan Institutet för slöjd och hantverk är en del av Hemslöjden.

 

Tidningen Hemslöjd

Hemslöjd är Sveriges största tidning om slöjd, hantverk, konsthantverk och DIY. Du möter slöjdare blivande mästare som med kniv och nål i hand tar sig an görandet. Långa fördjupande artiklar blandas med enastående bilder och en och annan skröna. Hemslöjd utnämndes till årets kulturtidskrift i Norden 2015 och årets kulturtidskrift i Sverige 2014, fick guldmedalj i magasinsklassen i Svenska Designpriset 2015 och har vunnit Publishingpriset som årets facktidskrift 2015, 2014, 2013 och 2012. Hemslöjd kommer ut med sex nummer per år och på hemsidan kan du läsa mer och teckna en prenumeration. Om du är medlem gör du det med 15 % rabatt.

 

Hemslöjdens förlag

Hemslöjdens förlag ger ut böcker som inspirerar till eget skapande. Det kan handla om vilka stygn som funkar bäst för att få till det där yllebroderiet, hur en påverkar politiker med handbroderade näsdukar eller hur en gammal kakburk kan bli en snygg kandelaber. Läs mer om böckerna på förlagets hemsida.

 

Sätergläntan Institutet för slöjd och hantverk

Sätergläntan är ett utbildningssäte och en mötesplats för slöjd och hantverk. Du kan studera Slöjd och hantverk – form och kultur på heltid upp till tre år (CSN-berättigat) med inriktning på smide, sömnad, trä eller väv. Sätergläntans utbildningar i hantverks- och slöjdtekniker, för yrkesverksamma och fritidsslöjdare, bedrivs på plats och på distans över 10 eller 5 veckor, samt på 1 vecka. Läs mer om skolan och butiken på Sätergläntans hemsida där du också kan handla material, litteratur och verktyg i webshopen.

 

Träffa Jenny Frohagen (slöjdlärare), Birgitta Nordström (vävande doktorand), Knut Östgård (slöjdare) och Barakat Ghebrehawariat (demokratiagent) som ur sina olika perspektiv pratar om vilken roll slöjden har idag och om varför den är viktig. Jenny, Birgitta, Knut och Barakat medverkade på Hemslöjdens och Kulturhusets Stadsteaterns evenemang Handmade Issues i september 2015. 

 

 

Hemslöjdskonsulent Niclas Flinck och tidningen Hemslöjds redaktör Maria Diedrichs pratar om vikten av det handgjorda skapandet och hur det kan vara ett sätt att påverka den egna vardagen.