Hemslöjdens samlingar

Hemslöjdens samlingar består av 45 000 unika hemslöjdsföremål. Samlingarna innehåller allt från träskedar och smidesljusstakar till korgar och vävprover. Nu finns Hemslöjdens samlingar tillgängliga för alla på Digitalt museum.

Under 1900-talet har våra hemslöjdsföreningar byggt upp unika samlingar med mängder av olika hemslöjdsföremål. Sedan 1996 har dessa föremål katalogiserats och digitaliserats för att göra föremålen mer tillgängliga. I samlingarna finns exempel på hemslöjdsföreningarnas egen produktion och traditionell slöjd. Här finns korgar, vantar, smidesljusstakar, träskedar, vävprover, keramikfat och mycket annat. Samlingarna utgör en viktig del i hemslöjdens historia och kan förhoppningsvis, i och med digitaliseringen, inspirera till helt nya föremål och uttryck.

Här hittar du Hemslöjdens samlingar på Digitalt museum.

Nu (januari 2017) finns drygt 10 500 föremål på Digitalt museum, där många föreningar har samlat vissa av föremålen i olika mappar där du förutom att inspireras av bilder kan läsa mer om tekniker, material och slöjdare. Några exempel på mappar är:

Gotländsk sticksöm

vante_gotland

Broderier från 50- och 60-talen och Kronoberg

femtiotalsbroderier

Livband från Skåne

MSSHF775

Textilkonstnären Karin Jönsson

vaska_karin_jonsson

Smidesljusstakar

smidesljusstake

Tvistsöm med rölakan motiv

tvistsom

 

Hemslöjdens samlingar är ett samarbete mellan Hemslöjden och dess medlemsföreningar samt Nämnden för hemslöjdsfrågor och hemslöjdskonsulenterna.